İstanbul, 50’ler sonrası ‘taşı toprağı altın’ şehir olarak Haydarpaşa Garı merdivenlerinde aldığı göçlerle filmlerin ana temasını oluştururdu. Beklendiği söylenen büyük depremin 6 Şubat sonrası farkındalık yaratması, son yıllarda kiralardaki fahiş artış, günün her saati trafik çilesi, enflasyondaki yükselişe yetişemeyen maaşlar, pandemiyle tanıdığımız ve çok sevdiğimiz evden çalışma sistemi derken, İstanbul’dan kaçan kaçana…
Türkiye nüfusunun resmi TÜİK verilerine göre, yüzde 18,65’i İstanbul’da yaşıyor. Mülteci nüfusunun da özellikle ilk yıllarda çoğunluğunu alan İstanbul, bir de yabancıların konut satışıyla vatandaşlık ediniminde gözde olunca, gayriresmi tahminlere göre çok daha kalabalık bir şehir.
CHP İstanbul eski Milletvekili Gürsel Tekin, “İstanbul yabancıların memleketi olmuş” derken, şehri terk eden Türklerin memleketine döndüğünü söyledi.
İstanbul’da köyüne dönenler arttı.
Diğer yandan da ev fiyatlarında yükselişte rolünün yüksek olduğu düşünülen yabancıya konut satışlarında da deprem nedeniyle düşüş dikkat çekti.
Yabancıların vatandaşlık nedeniyle ilk olarak Ortadoğu, sonrasında savaştan etkilenen Rus ve Ukrayna vatandaşlarının rağbet gösterdiği yabancılara konut satışı, pandemi sonrasında zirveye ulaşmıştı.
2023’te ise gerileme deprem felaketlerinin ardından dikkat çekerken, kurdaki baskılamayla artan fiyatların dünyaya göre de yüksek olması ayrı bir sebep oluyor.
İstanbul’da yabancılara satılan konut sayısı 2022 Ocak-Eylül’de 19 bin 594 konut olurken, 2023’te aynı dönemde bu rakam 8 bin 965’e geriledi.