Einstein yine haklı çıktı: Kara delikler dönüyor!
Evrenin en garip keşiflerinden biri başka bir keşfi de beraberinde getirdi. Araştırmacılar M87 galaksisinin 22 yıllık gözlemlerini analiz ettiler. Şimdiye kadar görüntülenen ilk kara deliğin döndüğünü keşfettiler. Bilim insanlarının bu keşfi uzay zamanının gizemli bölgesine ışık tutacak. Ayrıca bu keşifle birlikte Einstein’ın haklı olduğunu tüm dünyaya duyurdu.
Bilim insanları kara deliklerin döndüğünü ispat etti!
Kara delikler büyük miktarda gaz ve tozu yutar. Ayrıca yuttuğu cisimleri, büyük kütleçekim kuvvetleriyle kendilerine doğru çekerler. Buraya düşmeyen parçacıkların ise küçük bir kısmı dışarı saçılıyor. Bu sayede ışık hızına yakın bir hızla hareket ederek eksen boyunca dar ışınlar ortaya çıkıyor. Bu ışınlara “jetler” deniyor. Teleskopların gözlemleri, M87’nin jetinin 11 yıllık tekrar eden bir döngüde 10 derece salınım yaptığını gösteriyor. Tıpkı Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi’nin yıllar önce öngördüğü gibi.
Araştırmayı Çinli araştırmacı Dr. Cui Yuzhu’nun başkanlığını yaptığı uluslararası bir bilim ekibi yürüttü. Araştırmacılar, dünya çapında 20’den fazla teleskop tarafından toplanan 22 yıllık gözlem verilerini analiz etti. Güneş’ten 6,5 milyar kat daha büyük olan M87 galaksisinin merkezindeki kara deliğin, her 11 yılda bir yukarı ve aşağı salınan salınımlı bir jet sergilediğini farkettiler. Bu sayede bilim insanları kara deliklerin gerçekten döndüğünü ispat etti.
Bu yapının çevresinde disk benzeri bir tabaka oluşuyor. Bu disk yavaş yavaş boşluğa doğru spiral çizerek ilerleyen malzemelerden meydana geliyor. Araştırmacıların analizine göre kara deliğin dönme ekseniyle, birikim diskinin dönme ekseniyle hizalanmıyor. Dönen kütle ile etrafında dönen madde arasındaki bu yanlış hizalama, uzay-zaman üzerinde önemli bir etkiye neden olur. Bu da, Genel Görelilik Teorisi’nin ”kare sürükleme” olarak adlandırdığı şekilde yakındaki nesnelerin hareketini etkiler.
Yıllar sonra ortaya çıkan bu keşif Einstein’ın haklılığını bir kez daha ortaya koydu. Şimdi ise sırada kara deliğin ne kadar hızlı olduğunu bulmak var. Ancak bilim insanları M87’nin birikim diskinin boyutunu henüz hesaplayamadılar. Daha aydınlatılacak çok gizem var. Bunun için daha fazla gözlem ve analiz gerekiyor.